Laboratoris Ciutadans

Els Laboratoris Ciutadans se sustenten a impulsar el desenvolupament d’idees comunes sota la lògica de l’experimentació i l’aprenentatge col·lectiu. se busca identificar necessitats, problemes i interessos a escala local i impulsar idees creatives que millorin les condicions dels barris a través de el coneixement compartit, la práctica, i la cultura científica.

A través de la participació activa de diferents actors i col·lectius es busca instal·lar mecanismes que promoguin la innovació social sota la cultura de proximitat.

Procés

L’objectiu del LAB CSU és empoderar a la ciutadania a través de la ciència, la innovació social i la tecnologia per a desenvolupar de manera col·lectiva idees ciutadanes que ajudin a millorar la salut urbana en els barris.

intro
LabC_SU_taller1

El primer va ser entendre, amb veïnes i veïns del Barri Trinitat Vella a Barcelona, les principals problemàtiques que afecten el seu entorn.

laboratori3

Després d’un interessant Diagnòstic Participatiu, es van identificar com a principals preocupacions:

La contaminació atmosfèrica
El soroll
Pudor de l’aire
Estrès derivat del nivell de trànsit
Accés a espai naturals

El pas següent va ser definir col·lectivament una Pregunta de Recerca.

DSC05246

La pregunta triada per a recerca va ser: A quin nivell de contaminació de l’aire i soroll està exposat El Barri (i les veïnes i veïns) de Trinitat Vella?

Després del procés de Ciència Ciutadana, en què utilitzem tubs de NOx i sensors digitals per a mesurar la contaminació de l’aire i el soroll en diferents punts del Barri, els resultats van ser d’allò més interessants.

DSC05167

Aquests són alguns dels resultats que vam obtenir:

·100% de les zones monitorades superen els nivells recomanats per l’OMS
·80% de les zones monitorades superen els nivells establerts per la Unió Europea
·Una persona de Trinitat Vella està exposada a una mitjana de 50 ug/m³ de NOx (recomanat per l’OMS 10 ug/m³)

*Pots consultar totes les dades recollides per la ciutadania en la secció Recursos

DSC05136

I, què fem amb totes aquestes dades? Vegem què proposa la gent.

Així que realitzem una Convocatòria oberta d’idees per a millorar la qualitat de vida del barri.

DSC05308

Després de rebre 29 idees ciutadanes, un jurat compost per experts en Salut Urbana, Innovació Urbana i Representants del Barri Trinitat Vella, van seleccionar les dues amb major potencial de ser desenvolupades en el laboratori.

DSC05172

Després de sessions de socialització, ideació col·lectiva i planificació, les dues propostes van ser materialitzades en l’última etapa de producció i prototipatge col·laboratiu.

Aquestes idees inicials després van ser transformades i enriquides amb les aportacions d’un grup divers de gent que es va unir al procés per a col·laborar en el disseny i desenvolupament de les idees seleccionades.

DSC05036

Gràcies al suport de la Xarxa de Ateneus de Fabricació, i específicament del Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana vam poder donar forma a les dues idees, en dues jornades de 5 hores, utilitzant tecnologies de Fabricació Digital com a Impressió 3D, Cort Làser, CNC, Talladora de vinil… a més dels clàssics trepant, martell, escata, pintura, i molta feina en equip.

DSC05492

Experimentar la possibilitat de materialitzar un fer en comú, en un ambient de col·laboració, confiança i autonomia dels grups va afavorir a més la riquesa dels prototips amb un objectiu comú.

DSC05516

L’accelerada urbanització mundial porta grans oportunitats, però també efectes negatius per a la salut de les comunitats a causa de diferents factors com la contaminació, la crisi climàtica o la pèrdua de biodiversitat.

2

Avui més que mai necessitem de la cooperació i el treball mutu per a pensar, crear i sostenir les ciutats del futur i garantir una Salut Planetària.

DSC09003

El LAB CSU és un espai d’experimentació i aprenentatge on es treballa de manera col·lectiva idees ciutadanes que ajudin a millorar la vida en els barris.

DSC08879

Els prototips són el Kit de Senyalística per a la Salut Urbana

DSC08988

I la Maleta Educativa Mediambiental per a abordar la salut urbana i la ciència ciutadana amb nenes, nens i joves del barri.

DSC09044

El Kit proporciona eines per a generar consciència sobre els efectes del nostre entorn en la salut, analitzant variables com les àrees verdes, el soroll i la mobilitat urbana, a més d’incentivar el dialogo i la participació a través d’intervencions en l’espai públic.

DSC08968

La maleta busca activar processos educatius de ciència ciutadana, per mitjà de sensors mediambientals, una càmera termogràfica, un mapa del barri per a planificar processos de recollida de dades , a més d’altres recursos per a generar activitats a l’aula i sensibilitzar sobre l’impacte de l’urbanisme en la nostra salut.

Aquesta eina lúdica està a la disposició de les escoles i centres educatius del Barri de Trinitat Vella.

L’experiència de prototipatge col·laboratiu i el treball creatiu permet assajar col·lectivament aconseguint portar a la realitat idees comunes, consolidant comunitats de pràctica per a donar continuïtat als projectes i prendre acció per a ser agents de canvi en els nostres barris i ciutats.

close