Mitjançant la ciència ciutadana i la innovació social, el projecte, que involucra joves de dos instituts de Barcelona, busca explorar i visibilitzar una problemàtica de creixent importància i molt poc estudiada: les partícules de desgast dels pneumàtics.
L’objectiu del projecte és impulsar un procés de ciència ciutadana i innovació social per conèixer i entendre els nivells d’exposició a les partícules de desgast dels pneumàtics i el seu possible impacte en la salut humana, treballant amb joves en un entorn urbà.
El projecte ha involucrat 140 joves de dos instituts: Bernat el Ferrer (Molins de Rei) i Barres i Ones (Badalona) en el disseny i desenvolupament d’un estudi científic per mesurar els nivells d’exposició humana als contaminants dels pneumàtics. Posteriorment, en la fase de Prototipat col·laboratiu, es van explorar solucions centrades en la cocreació d’una intervenció divulgativa i participativa que ajudés a donar a conèixer aquesta problemàtica, promovent el diàleg i la reflexió sobre els models de mobilitat i la contaminació ambiental als seus entorns.
Resultats de la investigació científica:
Abast i impacte del projecte Circulate:
Un dels principals assoliments del projecte ha estat la implicació activa i sostinguda de l’alumnat, que no només ha participat en les diferents fases del procés, sinó que s’ha apropiat del projecte i ha donat vida als prototips desenvolupats. Aquests prototips han estat acompanyats per pòsters científics elaborats pels propis estudiants, que també han presentat els seus treballs en fires de divulgació i congressos científics, demostrant un fort compromís amb la recerca i la comunicació científica.
L’interès generat pel projecte ha estat tan gran que alguns estudiants han decidit desenvolupar els seus treballs de recerca de 4t d’ESO sobre Circulate, i fins i tot es plantegen fer el Treball de Recerca de Batxillerat al voltant del projecte, cosa que permet que Circulate continuï creixent i generant coneixement més enllà de l’aula.
Aquesta apropiació per part dels i les participants també s’ha traduït en accions de difusió, com ara la cerca de cobertura en mitjans locals (nota 1 , nota 2 ), entrevistes en ràdios locals o la presentació dels seus prototips en altres centres educatius, amb l’objectiu d’inspirar més persones i multiplicar l’abast del projecte.
Sabies que els pneumàtics són una font important de contaminació ambiental? Què tan exposats estem els humans a les partícules de desgast dels pneumàtics?
Les partícules de desgast dels pneumàtics (PDPs) inclouen tant de material particulat de diverses mesures (PM10, PM2.5, PM1 i partícules ultrafinas) com a nombrosos additius del cautxú del propi pneumàtic (ACPs). Aquests additius s’han començat a considerar com una font important de contaminació ambiental, fins i tot més potents que aquelles derivades de la combustió.
Malgrat l’ús generalitzat i continu dels PDPs en la indústria del pneumàtic, no hi ha suficient coneixement sobre la contribució d’aquests additius (ACPs) al medi ambient. Aquests compostos es troben en l’aire, i són, per tant, una possible font de contaminació per a la població humana a través de la inhalació. No sols es coneix poc sobre el seu impacte en termes de salut humana, sinó també quant a la biodiversitat i l’efecte que pot tenir en la fauna aquàtica després d’un esdeveniment de pluja, que arrossega aquests compostos i es filtra en rius, rierols i aigües subterrànies i residuals.Per mitjà de la ciència ciutadana i la innovació social CIRCULATE cerca visibilitzar una problemàtica d’importància creixent i molt poc explorada: les partícules de desgast dels pneumàtics.
El projecte CIRCULATE (23S06161-001), és impulsat pel CSIC, ISGlobal i Lichen, i és finançat per la convocatòria de Recerca i Innovació 2023 de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”.