Trinitat Vella: Contaminació atmosfèrica i acústica derivada del model de mobilitat

Barcelona

El projecte va implicar veïns i veïnes d’aquest perifèric barri de Barcelona, que van codissenyar un diagnòstic sobre la qualitat de l’aire i el soroll en el barri, i co-creació i prototipat de solucions per mitjà del treball col·lectiu i la fabricació digital.

En la seva primera versió implementada en el barri Trinitat Vella, Barcelona, el laboratori va permetre activar l’escolta, l’intercanvi i la intel·ligència col·lectiva entre participants de diferents perfils vinculats a un mateix context.

A través d’un procés de Ciència Ciutadana – en què utilitzem tubs de NO2 i sensors digitals per a mesurar la contaminació de l’aire i el soroll en diferents punts del barri, es va obtenir un primer diagnòstic visibilitzant uns índexs alarmants. Pots consultar els resultats aquí

Després d’una Convocatòria Oberta d’Idees per a millorar la qualitat de vida del barri, on rebem 29 propostes un jurat expert va seleccionar les dues amb major potencial de ser desenvolupades, convidant així a col·laborar a totes les persones interessades de manera oberta.

Les dues propostes van ser materialitzades per mitjà d’un procés de producció i prototipatge col·laboratiu, i van ser transformades i enriquides amb les aportacions d’un grup divers de gent que es va unir per a col·laborar en el disseny i desenvolupament, i que va implicar el compromís de veïns i veïnes del barri.

Gràcies al suport de la Xarxa de Ateneus de Fabricació, i específicament del Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana vam poder donar forma a les dues idees, utilitzant tecnologies de Fabricació Digital com a Impressió 3D, Cort Làser, CNC, Talladora de vinil… a més dels clàssics trepant, martell, escata, pintura, i molta feina en equip.

Els dos prototips que sorgeixen d’aquest exercici col·lectiu van ser:

  1. Kit de Senyalística per a la Salut Urbana, que proporciona eines per a generar consciència sobre els efectes del nostre entorn en la salut, analitzant variables com les àrees verdes, el soroll i la mobilitat urbana, a més d’incentivar el dialogo i la participació a través d’intervencions en l’espai públic.
  2. Maleta Educativa Mediambiental per a abordar la salut urbana i la ciència ciutadana amb nenes, nens i joves del barri. Es busca activar processos educatius per mitjà de sensors mediambientals, una càmera termogràfica, un mapa del barri per a planificar la recollida de dades , a més d’altres recursos per a generar activitats a l’aula i sensibilitzar sobre l’impacte de l’urbanisme en la nostra salut. Aquesta eina lúdica està a la disposició de les escoles i centres educatius del barri de Trinitat Vella.

Experimentar la possibilitat de materialitzar un fer en comú, en un ambient de col·laboració, confiança i autonomia dels grups va afavorir a més la riquesa dels prototips amb un objectiu comú: contribuir en la construcció d’un barri més saludable.